Από τον Όμηρο στις αλάνες της γειτονιάς
/
/
Από τον Όμηρο στις αλάνες της γειτονιάς

Από τον Όμηρο στις αλάνες της γειτονιάς

Το SISTRON παρουσιάζει στα πλαίσια των δράσεων του για  προώθηση του παιχνιδιού ως κομμάτι του άυλου πολιτισμού τη Διαδραστική Έκθεση Παιχνιδιού «Από τον Όμηρο στις αλάνες της γειτονιάς»  καθώς και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που αφορά μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η δράση λαμβάνει χώρα  στο Λιβαδερό Κοζάνης, αλλά και σε χώρους όπου μπορεί να φιλοξενηθεί η έκθεση παιχνιδιού.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων περιλαμβάνει:

 

  • ξενάγηση και παρουσίαση των παιχνιδιών-εκθεμάτων με παράλληλη αναφορά σε αρχαίες πηγές, σχετικές με την προέλευση και την εκτέλεση του παιχνιδιού καθώς και με παραπομπές στα σχολικά εγχειρίδια και στα παιχνίδια που αναφέρονται σε αυτά. Πρόκειται για μια συλλογή με πλήθος παιχνιδιών που σχετίζονται με τη γέννηση του παιδιού, μέχρι την τυπική ενηλικίωσή του και την παιγνιώδη διάθεσή του ως ενήλικας. Όλα τα παιχνίδια αποτελούν ανακατασκευές που βασίστηκαν σε μαρτυρίες σε αρχαία κείμενα και σε απεικονίσεις παιχνιδιών σε αρχαιολογικά ευρήματα,  φτιάχτηκαν  όσο το δυνατόν πιο πιστά προς τα υλικά και τις τεχνικές κάθε περιόδου, χρησιμοποιώντας τόσο φυσικά υλικά, όσο και υλικά που προωθούν την ιδέα της ανακύκλωσης στους σύγχρονους μαθητές και μαθήτριες.

 

  • εκτέλεση παιχνιδιών, κατά την οποία οι μαθητές κι οι μαθήτριες ή οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες  παίζουν σε ομάδες αρχαία και παραδοσιακά παιχνίδια όπως κρικηλασία, (τσέρκι), μυίνδα (τυφλόμυγα), πεντάλιθα, συρμάτινα αυτοκινητάκια, φούρκες (ξυλοπόδαρους) κ.ά, πάντα  με την καθοδήγηση κι επίβλεψη  εμψυχωτών/τριών

 

  • κατασκευή παιχνιδιών με ανακυκλώσιμα υλικά, όπως ίυγγες (βεντούζες), ξύλινα καραβάκια, τηλέφωνα από κονσερβοκούτια , πάνινες κούκλες, πάνινα τόπια κ.ά.

 

  • παιχνίδι αναζήτησης των αρχαίων και παραδοσιακών  παιχνιδιών, που παρουσιάστηκαν στην έκθεση-ξενάγηση. Τα παιδιά σε ομάδες αναζητούν τα αντίγραφα των παιχνιδιών, για τα οποία τους έχει διανεμηθεί  ένα φωτοαντίγραφο με προσχέδιο.

 

Ειδικότερα για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η συμμετοχή τους μπορεί να λάβει χώρα στα πλαίσια του επαγγελματικού προσανατολισμού που τους παρέχεται μέσω προγραμμάτων στα σχολεία για επιλογή επαγγελμάτων  που αποσκοπούν στην  προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του άυλου πολιτισμού. Οι σχολικές μονάδες που σχεδιάζουν εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις μέσω των Κέντρων Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Ε.Α.) μπορούν  να αναπτύσσουν  θεματικό εκπαιδευτικό υλικό που αφορά την εκπαίδευση για την αειφορία, με έμφαση στο περιβάλλον και στους τομείς που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη, όπως η προαγωγή της υγείας και ο πολιτισμός, προκειμένου να υπάρχει βέλτιστη διασύνδεσή με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών.

Οι ξεναγήσεις και οι δράσεις πραγματοποιούνται όλες τις ημέρες της εβδομάδας από έμπειρους παιδαγωγούς. Η διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι  70 λεπτά και η τιμή εισόδου ανέρχεται στα 2 ευρώ κατ΄άτομο.

Η προτεινόμενη Διαδραστική Έκθεση Παιχνιδιού αποτελεί ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες και τα νεώτερα παιδιά τα παιχνίδια με τα οποία έπαιζαν οι συνομήλικοι τους από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεώτερα χρόνια, να αγγίξουν παιχνίδια-αντικείμενα που αναφέρονται στα βιβλία τους, να παίξουν παλιά ομαδικά παιχνίδια, να κατασκευάσουν δικά τους παιχνίδια με ανακυκλώσιμα υλικά και να κάνουν τις ανάλογες συγκρίσεις για τις ίδιες ανάγκες για έκφραση μέσα από το παιχνίδι  ως μοχλό για δημιουργική απασχόληση και έκφραση των στοιχείων του χαρακτήρα και του εσωτερικού κόσμου τους. Στα δε μεγαλύτερα παιδιά αποσκοπείται να τους δοθεί το ερέθισμα να ασχοληθούν επαγγελματικά με την προώθηση του παιχνιδιού ως διαχρονικό πολιτιστικό προϊόν.

Στους μεγαλύτερους επισκέπτες επιχειρείται η σύνδεση με αναμνήσεις της παιδικής τους ηλικίας, με  εικόνες και συναισθήματα μοναδικά από τα παιχνίδια στη γειτονιά καθώς και η ενθάρρυνση να μεταφέρουν αυτές τις αναμνήσεις στα παιδιά κι εγγόνια τους και να παίξουν μαζί τους εκείνα τα παλιά παιχνίδια και  να τους δοθούν έτσι περισσότερα  ερεθίσματα για να επιλέξουν τη γόνιμη δράση του παιχνιδιού της παρέας.

Ελάτε να παίξουμε λοιπόν! Σας περιμένουμε!

Share this post

Start typing and press Enter to search

Καλάθι Αγορών

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.