Λίγα Λόγια

Λίγα λόγια για το SISTRON

Ονομάζομαι Τσιώνας  Γιώργος. Από τα φοιτητικά μου χρόνια ασχολούμαι με τη λαϊκή παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας μου, το Λιβαδερό Κοζάνης καθώς και της ευρύτερης περιοχής.

Εδώ και δεκαπέντε χρόνια ερευνώ, καταγράφω και κατασκευάζω αρχαία ελληνικά και παραδοσιακά παιχνίδια, τα οποία χρονολογούνται περίπου από το 2000 π.Χ. ως τη δεκαετία του 1970 και ως τις μέρες μας.

Έτσι το 2010 συστάθηκε στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης το Διαδραστικό Μουσείο Παιχνιδιού με εκθέματα παιχνίδια-αντικείμενα, το οποίο επισκέπτονται μαθητές και μαθήτριες όλων των σχολικών βαθμίδων, καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες. Πρόκειται για μια συλλογή με πλήθος παιχνιδιών που σχετίζονται με τη γέννηση του παιδιού μέχρι την ενηλικίωσή του και την παιγνιώδη διάθεσή του ως ενήλικας, όπως σείστρο, πλαγγόνες, αστραγάλους, τσέρκι, τρίλιζα, κότταβος, τσίλικι, πατίνι, τζαμί κ.ά. Όλα τα κατασκευασμένα παιχνίδια φτιάχτηκαν με φυσικά υλικά, όπως ξύλο, πηλό, πέτρες, δέρματα, κόκκαλα, χόρτα, σχοινιά κ.ά. Η έκθεση είναι ομαδοποιημένη σε τέσσερις ενότητες: Παιχνίδια-αντικείμενα της αρχαιότητας και της βυζαντινής περιόδου, της νεώτερης και μεταπολεμικής Ελλάδας, παιχνίδια των λαϊκών πανηγυριών και παιχνίδια προετοιμασίας για την ενήλικη ζωή.

Ως εκπαιδευτικός από τη θέση μου στο Τμήμα Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης εκπόνησα προγράμματα σε σχολεία με θέμα το παιχνίδι και την παιδαγωγική του σημασία στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώθηκαν σεμινάρια επιμόρφωσης συναδέλφων στις περιφέρειες Ανατολικής, Δυτικής Θεσσαλονίκης και Κοζάνης.

Το 2015 , 2016 και 2017 διοργάνωσα το Φεστιβάλ Παιχνιδιού στο  Λιβαδερό Κοζάνης, με τη συμμετοχή σχολείων της ευρύτερης περιοχής και την συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης το 2010 εκδόθηκε σε συνεργασία με την φιλόλογο Χρυσή Τζήκα το βιβλίο «Παιχνίδια του παππού και της γιαγιάς» (ISBN: 978-960-9965804). Το 2012 με φωτογραφικό υλικό που αποστείλαμε στα ΕΛΤΑ, συμβάλαμε στην έκδοση της σειράς γραμματοσήμων με θέμα το παιχνίδι.

Συμμετείχαμε ως Μουσείο Παιχνιδιού εθελοντικά σε εκδηλώσεις κοινωφελών οργανώσεων και φορέων, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, Άρσις, Χαμόγελο του Παιδιού και σε προγράμματα με ειδικά σχολεία και αποστείλαμε εκθέματα παιχνιδιών στο Humboldt Universität Βερολίνου για εκδήλωση με θέμα το αρχαιοελληνικό παιχνίδι. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετείχαμε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα και παρουσιάσαμε την ίυγγα.

Εκτός από την μόνιμη έκθεση, έχει δημιουργηθεί και μία κινητή, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθεί και να παρουσιαστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο αρχικός μας στόχος, που ήταν να γνωρίσουν οι μικρότεροι τα παιχνίδια του χθες και την εξέλιξή τους στο χρόνο, να κατασκευάσουν με ανακυκλώσιμα υλικά παιχνίδια και να τους δοθούν τα ερεθίσματα για να επιλέξουν τη γόνιμη δράση του παιχνιδιού της παρέας καθώς και η προσπάθεια να ξυπνήσουν τα παιχνίδια  στις παλιότερες γενιές αναμνήσεις της παιδικής τους ηλικίας, εικόνες και συναισθήματα μοναδικά από τα παιχνίδια στη γειτονιά, να τους ενθαρρύνει να μεταφέρουν αυτές τις αναμνήσεις στα παιδιά κι εγγόνια τους και να παίξουν μαζί τους εκείνα τα παλιά παιχνίδια, ενισχύθηκε από την θετική ανταπόκριση τόσο των μικρότερων όσο και των μεγαλυτέρων.

Η προώθηση και ανάδειξη του αρχαίου  και παραδοσιακού  παιχνιδιού μέσω ποικίλλων ενεργειών, όπως σύσταση και παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε τυπικές και άτυπες εκπαιδευτικές κοινότητες, έρευνα, μελέτη και κατασκευή αρχαίου ελληνικού και παραδοσιακού παιχνιδιού με σκοπό την ανάδειξη των κοινωνικών και παιδαγωγικών προεκτάσεων του ελληνικού παιχνιδιού, είτε αυτοτελώς, είτε μέσα από το συντονισμό δράσεων, γνώσεων και πόρων με άλλους φορείς με κοινό σκοπό, αποτελεί βασικό στόχο μας.

Στους σκοπούς του Κέντρου Έρευνας και Κατασκευής Αρχαίου Ελληνικού και Παραδοσιακού Παιχνιδιού  SISTRON ανήκει επίσης η  συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τον Αρχαίο και Νεοελληνικό Πολιτισμό και Τέχνη. Μέλημά μας αποτελεί και η προώθηση της παιδαγωγικής παρέμβασης που βασίζεται στο παιχνίδι  ως ένα πρόγραμμα ένταξης που ενσωματώνει στρατηγικές παρέμβασης για να ενισχύσει αναπτυξιακές διαδικασίες και να αυξήσει λειτουργικές δεξιότητες στον γνωστικό τομέα, στον κοινωνικοσυναισθηματικό τομέα, στον τομέα επικοινωνίας και γλώσσας και στον οπτικοκινητικό τομέα, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης στην γνώση και την εκπαίδευση. Η εκπόνηση προγραμμάτων   βασίζεται στο παιχνίδι για την εκπαίδευση, την επικοινωνία, τον πολιτισμό, το ευ αγωνίζεσθαι και τον εθελοντισμό. Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του παιχνιδιού και του πνευματικού του πλούτου, παράλληλα με την ανάπτυξη και προώθηση επιστημονικής, τεχνολογικής, κοινωνιολογικής, οικονομικής και πολιτιστικής γνώσης όλων των μορφών και όλων των επιπέδων που σχετίζονται με το παιχνίδι, καθώς και η δημιουργία πολιτιστικού δικτύου δημιουργών παιχνιδιού χρήζει  θεσμικής και τεχνοκρατικής υποστήριξης χώρων πολιτισμού.

Επίσης, αποσκοπούμε στην ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού, με σκοπό την γνωριμία και την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού μέσα από ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές με σημείο αναφοράς τα παιχνίδια κάθε τόπου, εποχής, και περίστασης καθώς και μέσω της δημιουργίας θεματικών πάρκων σε συνάρτηση με την ιστορία και την παράδοση για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού.

Ο ρόλος του παιχνιδιού παραμένει πολύ σημαντικός για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών και αποτελεί ταυτόχρονα μοχλό για δημιουργική απασχόληση και έκφραση των στοιχείων του χαρακτήρα και του εσωτερικού κόσμου τους, μια και μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά διασκεδάζουν, δημιουργούν, εκφράζουν, αναπτύσσουν τη φαντασία και την ευρηματικότητά τους και μαθαίνουν να υπακούουν σε κανόνες απαραίτητους στη διαδικασία του παιχνιδιού, συνεργάζονται, μαθαίνουν  να κερδίζουν και να χάνουν.   Δεν χρειάζονται πολλά. Αρκεί ο αυθορμητισμός τους, το κέφι και απλά υλικά όπως πετραδάκια, κουρέλια, ξύλα, λάσπη, κλωστές, κεραμίδια. Είναι αξιοσημείωτο το πόσο έρχονται σε αντίθεση όλα τα παραπάνω με τα σημερινά ακριβά βιομηχανικά και ηλεκτρονικά παιχνίδια που  δύσκολα  προάγουν τη διαπροσωπική επαφή, αλλά αντίθετα ενισχύουν την αρνητική μοναχικότητα, την παθητικότητα, την υπερκατανάλωση και κάποιες φορές ακόμα και τη βία απομονώνοντας τα παιδιά μέσα στα σπίτια τους μπροστά στην τηλεόραση ή την οθόνη ενός υπολογιστή.

Πιστεύουμε πως  το παλιό παιχνίδι σήμερα είναι μια δημιουργία του νέου που υπάρχει ήδη, αλλά συγχρόνως και μια συνέχεια του παλιού που δεν υπάρχει. Η χαρά αυτής της σύνθεσης δίνει φως στην ενέργεια του παιδιού, κοκκινίζει τα μάγουλά του, κάνει τα μάτια του να λαμπυρίζουν, χαρίζει γέλιο, καλοσύνη κι  αγάπη για όλο τον κόσμο. Γι΄ αυτό σας ζητούμε να ταξιδέψετε μαζί με το Κέντρο Έρευνας και Κατασκευής Αρχαίου κα Παραδοσιακού Παιχνιδιού SISTRON στο ενεργειακό ταξίδι το εμπλουτισμένο με συναισθήματα μοναδικά που κρατούν μέσα στα χρόνια και καταδεικνύουν πως οι ανάγκες έκφρασης των παιδικών ψυχών παραμένουν ίδιες ανά τους αιώνες.

Start typing and press Enter to search

Καλάθι Αγορών

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.